top of page

Dionysia

Administratief adres: Maastrichterstraat 114, 3500 Hasselt
​Opgericht op: 30/05/1996
Opgericht door:
                             Cindy Janssen - Mus - Senior
                             Patty Van Hout - Kosch - Ab-actis
                             Hilde Palmans - Choco - Cantor
Doel: Het organiseren van activiteiten voor studenten en oud-studenten.

De geschiedkundige oorsprong van Dionysia

Dionysus (Romeinen: Bacchus) was in het klassieke Griekenland de God van de stuwende groeikracht in de natuur en vooral de God van de wijn.

De cultus droeg een extatisch karakter en werd vrijwel uitsluitend door vrouwen gevierd. Ze vierden riten en voerden in een dronken roes, vol vreugde en geestdrift, wilde cultusdansen op. Later verloor de Dionysuscultus in Hellas zijn extatische karakter, en ontwikkelde de Dionysusfiguur zich tot de wijngod van Olympische rust en schoonheid. Hij werd de brenger van geestdrift en inspiratie en de bevorderaar van de schone kunsten, met name de klassieke tragedie en komedie. Vanuit het Atheense Dionysustheater, gelegen aan de zuidhelling van de Akropolis, verspreidden de Dionysusfeesten (de in januari gevierde Lenaea en de in februari en maart gevierde Dionysia) zich.

 

In de loop der tijd ontstonden allerlei mythen rond de Dionysusfiguur. Overal plantte hij de wijnstok en leerde hij de mensen de wijncultuur. Men ontving de god en zijn gave overal met dankbaarheid.

Vijf vaste clubavonden
  1. Het schachtenconvent vindt plaats aan het begin van het academiejaar. Tijdens dit convent wordt alle nodige uitleg gegeven over de clubregels, het clublied, enzovoort.

  2. De schachtendoop vindt plaats binnen de eerste zes weken van het academiejaar. Door de doop worden de schachten officieel in de club opgenomen. Voorafgaand aan de doop leggen de schachten een examen af over de algemene clubregels (beschreven op de blauwe bladzijden van de codex), onze eigen statuten en clubregels en andere kennis over de club. De doop draagt een hoofdzakelijk plezierig, maar toch ook zwaar karakter. Na de doop leggen de schachten een plechtige belofte af.

  3. De Dies Natalis is het jaarlijks feest ter viering van het bestaan van de club, bijgewoond door alle leden.

  4. De ontgroening is de aanvaarding van de schachten als anciens. Het weigeren van de ontgroening staat gelijk aan uitsluiting van de club. De ontgroening kan worden uitgesteld als sanctie voor het onvoldoende bijwonen van activiteiten, gebrek aan inzet en dergelijke. Tijdens een convent stemmen de anciens over de ontgroening van de schachten. Bij twee gegronde tegenstemmen wordt de ontgroening geweigerd en uitgesteld.

  5. De installatie van de nieuwe senior volgt op een algemeen convent waarin het bestuur voor het komende jaar wordt verkozen. De zwanenzang, het afscheid van de laatstejaars, kan eventueel worden bijgewoond bij een andere vereniging of club.

Algemene clubregels
  • Aanwezig zijn op vergaderingen, tenzij er gegronde redenen zijn voor afwezigheid.

  • Aanwezig zijn op alle activiteiten, tenzij er gegronde redenen zijn voor afwezigheid.

  • Deelnemen aan activiteiten van andere clubs en verenigingen.

  • De cantusregels naleven en enkele cantusliederen, waaronder Io vivat, Gaudiamus igitur, Gilde viert, Het lied van Hertog Jan en het clublied, van buiten kennen.

  • Aandacht besteden aan de studies.

  • Eerlijkheid tonen en vertrouwen schenken aan de club.

  • De naam Dionysia en de club in ere houden en verdedigen.

  • Zich volledig inzetten voor Dionysia.

  • Het clublint dragen op alle Dionysia-activiteiten en activiteiten van andere clubs en verenigingen.

  • De clubnamen van alle leden respecteren en gebruiken tijdens activiteiten.

  • Hulp bieden bij het organiseren en voorbereiden van activiteiten.

  • Allerhande Dionysia-eigendommen in ere houden en niet opzettelijk beschadigen of bevuilen.

  • De algemene clubregels naleven, zoals beschreven in de clubcodex uitgegeven door het KVKV.

bottom of page